Video v e-learningu

Stránky: OpenMoodle
Kurz: Jak na e-learningový kurz
Kniha: Video v e-learningu
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: úterý, 16. července 2024, 13.54

1. Úvod

Vítejte v kapitole, která se zaměřuje na využití videa v e-learningu. Video je silným nástrojem, který může obohatit výukový proces a poskytnout studentům dynamický a vizuálně stimulující zážitek z učení.

V této kapitole se podíváme na různé aspekty využití videa v e-learningu, konkrétně:

  • Proč má smysl videa do e-learningu zařazovat?
  • Jaké typy výukových videí můžete vytvořit a použít ve svých kurzech?
  • Jaké jsou základní principy tvorby a úpravy videí pro e-learning?
  • Jak efektivně integrovat video do vašeho online kurzu a jak ho správně používat k podpoře učení?

V kapitole jsem se pokusila shrnout své zkušenosti posbírané za více jak 25 let působení v oblasti e-learningu a vybrala jsem videoukázky z online kurzů, na kterých jsem spolupracovala. Předpokládám, že spoustu toho o videích již sami víte, takže na několika místech před výkladem dávám prostor proto, abyste se mohli sami nad tématem zamyslet.  

Při tvorbě kapitoly jsem využila umělou inteligenci, konkrétně aplikace Vidnoz, DeepL a ChatGPT (Microsoft Copilot).

Pokud byste k materiálu měli jakékoli dotazy, můžete mne kontaktovat přes e-mail rohlikova@gmail.com nebo telefonicky +420 604 115 360.

Díky za Váš zájem pracovat na sobě v oblasti e-learningu!

Srdečně

Lucie Rohlíková

2. Specifika výukových videí

Výukové video má určitá specifika, kterými se liší od filmu, jehož záměr není edukační. Zkusíte se zamyslet nad tím, která specifika to jsou?

Poznamenejte si Vaše nápady a pak se podívejte na modelové řešení.


Modelové řešení

3. Typy videí v e-learningu

Nejčastějšími typy videí využívané v e-learningu:

Nahrávky přednášek: Záznamy přednášek umožňují studujícím sledovat a poslouchat přednášky v tempu, které studujícím vyhovuje. Důležitá je také možnost vracet se vícekrát k důležitým nebo obtížně pochopitelným pasážím.

Webináře: Webináře jsou online semináře, které umožňují interakci mezi lektorem a účastníky. Mohou být také nahrány a později zpřístupněny pro ty, kteří se nemohli webináře zúčastnit.

Videonávody, tutoriály, videa "Jak na to": Tato videa ukazují, jak se něco dělá nebo jak něco funguje. Jsou užitečné pro výuku praktických dovedností nebo pro demonstraci použití určitého nástroje nebo softwaru.

Videa s rozhovory: Rozhovory s odborníky nebo lidmi, kteří mají zkušenosti s daným tématem, mohou poskytnout cenné informace a různé perspektivy.

Videa s anketou: Otázka položená několika lidem může krásně otevřít nějaké téma  z různých úhlů pohledu.

Videa z laboratoře, z praxe: Videa, ve kterých demonstrujeme nějaké téma na záběrech z laboratoře nebo přímo z praxe mohou poskytnout hlubší pochopení tématu.

Animovaná videa: Animovaná videa mají potenciál upoutat pozornost studujících. Snadno díky nim vysvětlíte i zdánlivě složité věci.


V následujících podkapitolách jsou k jednotlivým výše uvedeným typům vloženy ukázky videí, ve kterých vystupuji nebo jsem se na jejich tvorbě podílela, případně videí, které vznikly na Odboru celoživotního a distančního vzdělávání Západočeské univerzity v Plzni v projektech, které jsem koordinovala. 

3.1. Nahrávané přednášky

Důležité je říct, že studující mají o záznamy přednášek obrovský zájem. Materiál  mohou využít prezenční studující, kteří se přednášky přímo zúčastnili (pro opakování) i studující, kteří z různých důvodů nemohou na přednášky docházet (nemoc, práce, překryv přednášky s jiným předmětem apod.).

Ukázka záznamu běžné přednášky předmětu Obecná didaktika.


 
Ukázka záznamu unikátní přednášky prof. Jana Sokola o svobodě


Tip:
Někteří vyučující mají obavy, že pokud dají studujícím k dispozici záznamy ze svých přednášek, nebudou studující na přednášky chodit. Já osobně toto jako problém nevnímám, snažím se ale o výraznou interaktivitu během přednášek i o to, aby každá přednáška byla pro studující zážitkem. Navíc studenti ode mne získávají bonus z účasti na přednáškách při závěrečném testu.

3.2. Webináře

Jako ukázku webináře vkládám záznam webináře, který jsem realizovala dne 22. října 2020 pro Učitelskou platformu. Je zaměřen na didaktické tipy nouzové distanční výuky na základní a střední škole.

Webináře se realizují přes videokonferenční platformy, kde je obvykle snadná možnost nahrávání. Vhodná je základní postprodukce videa. 

3.3. Videonávody

Jako příklad videonávodu se můžete podívat na video určené pro přípravu záchranářů, podle které se učí zavést laryngeální masku.  


3.4. Rozhovory

Ukázka rozhovoru je rovněž z doby epidemie Covid-19, kdy jsem byla pozvaná k rozhovoru o efektivní distanční výuce. Rozhovor se mnou vedl Petr Sudický v originální atmosféře nádvoří Plzeňského Prazdroje. Byla využita nejmodernější technika, kvalitní postprodukce - nic nebylo ponecháno náhodě.

3.5. Úvodní video

Úvod kurzu nebo jedné kapitoly je také prostorem pro zařazení videa. Video zde má hlavně socializační funkci, studující má pocit autorizace videa konkrétní osobou. Osobní přivítání autorem a lektorem kurzu je příjemným prvkem, který je poměrně snadné připravit a na dobrý pocit z kurzu má velký vliv. 

Pojďme se nyní podívat na několik ukázek.

Propracovaný úvod kurzu Úvod do školní robotiky

Jednoduchý úvod kapitoly kurzu archeologie (slovo vyučujícího na bílém pozadí)

Úvod kurzu Akademic writing točený v exteriéru

Úvodní video kapitoly z kurz Jak rozvíjet informatické myšlení (prostředí knihovny)


3.6. Anketa

Pro úvod nějakého tématu - jako určitou formu brainstormingu - můžeme zkusit zařadit anketu. 

3.7. Animovaná videa


Pro vysvětlení některých konceptů můžeme s úspěchem využít animaci. 

Podívejte se na ukázku jednoduché animaci z kurzu Úvod do školní robotiky.


Následující příklad mimořádně není videem, na kterém jsem se podílela, ale myslím, že  ukázka postupně kresleného animovaného videa by tu neměla chybět. Podívejte se proto na video prof. Kamila Kopeckého z PedF UPOL.

Tip:

V současné době se v řadě e-learningových kurzů využívají avataři vytvoření s pomocí umělé inteligence, kteří slouží jako průvodci kurzem. 

Podívejte se na ukázku avatara ke kurzu angličtiny pro vědce a techniky, kde byl do role avatara využit stylizovaný obrázek Alberta Einsteina. 

3.8. Videa z laboratoře, z praxe

Videa, která můžeme točit v jiném než studiovém prostředí, jsou samozřejmě skvělým způsobem, jak zvýšit autenticitu sdělení. Promýšlejte proto u svých záměrů s tvorbou výukového videa vždy možnost točit v laboratoři, v praxi, v terénu apod. 

Vysvětlení, jak funguje robotický lachtan:


Vysvětlující video s využitím záběrů práce žáků ve škole:


3.9. Interaktivní video

V kurzu Úvod do školní robotiky jsme připravili několik výukových videí s hádankou, tj. videí, ve kterých jsme studujícím položili otázku, na kterou si měli pro sebe odpovědět a pak teprve přišlo vysvětlení. Byla to snaha o konstruktivistický aktivizující přístup. 

Podívejte se na video popisující jeden ze senzorů, který využívají roboti.


Další dvě videa jsou z kurzu Jak rozvíjet informatické myšlení. Tam je v prvním videu otázka a ve druhém řešení s vysvětlením. 



Tip:

V LMS Moodle je k dispozici modul H5P, v jehož rámci můžete vytvářet interaktivní videa. Do jakéhokoli videa na youtube můžete přidat na konkrétní místo např. kvízovou nebo kontrolní otázku. 

Pro vytvoření interaktivního videa můžete využít návod zpracovaný kolegy z Univerzity Karlovy. 

3.10. Komplexní výukové video

Náš přehled zakončíme výukovým videem, které kombinuje vstupy lektora, záběry z praxe, animace a další prvky. Připraveno bylo podle zcela konkrétního scénáře. Opět se jedná o video z kurzu Úvod do školní robotiky. 



4. Význam videa v online kurzu

Video je důležitým prvkem online vzdělávání a přináší řadu výhod, které mohou obohatit jakýkoli e-learningový kurz. Zkuste si poznamenat hlavní důvody, proč by každý tvůrce online kurzu měl zvažovat zařazení videa do svých kurzů, a pak se podívejte na modelové řešení. 

Modelové řešení


Své výhody poskytuje video pouze v případě, že je kvalitně zpracováno. Důležité je myslet na kvalitu obsahu, jasnost prezentace, délku videa a technické aspekty, jako je kvalita zvuku a obrazu. Jen takové dobře vytvořené výukové video pak může být opravdu silným nástrojem pro zlepšení výsledků učení.

5. Vybavení pro pořízení videí

Pro natočení výukového videa je ideální, pokud vyučující může využít profesionální služby audio-video studia. Pokud se rozhodne vytvořit video svépomocí, je to také možné, ale potřeba je několik základních prvků vybavení. 


Kamera 

Pro pořízení videozáznamu je potřeba buď kvalitní videokamera nebo moderní smartphone s dobrou kamerou, která umožní zachytit video ve vysoké kvalitě.


Stativ 

Stativ je důležitý pro stabilizaci kamery a zajistí plynulý záběr bez chvění.

Mikrofon

Kvalitní externí mikrofon je klíčový pro zachycení čistého zvuku. Doporučuje se použít kardioidní mikrofon, který snímá hlavně zepředu, takže jej můžete nasměrovat na daný zdroj zvuku a nežádoucí zvuky z jiných směrů budou potlačeny.

Světla

Pro kvalitní video je důležité dobré osvětlení. Můžete použít světla s nastavitelnou intenzitou nebo přírodní světlo.


Pozadí

Zvolte neutrální a profesionální pozadí pro video, abyste minimalizovali rušivé faktory a zaměřili pozornost na obsah.

Software pro editaci

Pro postprodukci natočeného záznamu budete potřebovat software pro editaci, jako je Adobe Premiere, Final Cut Pro nebo iMovie, pro střih, úpravu zvuku a přidání grafiky.

6. Principy tvorby videí pro e-learning

Video tvoříme v několika doporučených krocích, nicméně každé video je unikátní a bude vyžadovat specifický přístup v závislosti na jeho obsahu a cílové skupině. Buďte kreativní, nebojte se experimentovat a hledejte především technickou kvalitu obrazu a zvuku a didaktickou kvalitu obsahu.

Krok 1 Výběr a nastudování tématu

Před začátkem natáčení je důležité vybrat a nastudovat důkladně téma videa.

Krok 2 Určení cílové skupiny

Jak bude video pojato, úzce souvisí s cílovou skupinou, pro kterou je určeno.

Krok 3 Příprava scénáře

Je vhodné sepsat se alespoň základní (někdy i velmi podrobný) scénář, podle kterého se budete při natáčení řídit.

Krok 4 Zvážení délky videa

Délka edukačního videa (pokud se nejedná o záznam přednášky nebo webináře) by měla být spíše kratší, studující udrží pozornost do pěti, deseti minut, delší videa často dopadnou tak, že se studující podívají jen na první tři minuty a pak video už jen proklikají a vypnou.

Krok 5 Zvážení využití vizuálních a zvukových prvků

Síla vzdělávacích videí tkví v propojené vnímání hned několika smysly — zraku a sluchu. Ve výukovém videu je vhodné pracovat s textem (např. zobrazení základních pojmů během výkladu ve videu podpoří zapamatování obsahu).

Krok 6 Zvážení interaktivních prvků

Pokusíte se studující během procesu učení se s videem nějak aktivizovat? Dáte jim úvodní otázky, kontrolní otázky, kvízové otázky? Dialogická forma výukového videa může pomoci udržet pozornost studujících.

Krok 7 Postprodukce

Po natáčení následuje fáze úprav, kdy je možné např. přidat titulky, animace, efekty a další prvky. Postprodukce je důležitá i u nahrávání přednášek a webinářů. Je možné vystřihnout hluchá místa, upravit zvuk apod.

Krok 8 Publikace a integrace do e-learningového systému

Po dokončení všech úprav je video připraveno k publikaci (obvykle jako neveřejné na youtube) a zpřístupnění uživatelům prostřednictvím e-learningového systému.

Tip:

Podrobnější informace k tomu, jak v rámci Masarykovy univerzity v Plzni tvořit videa není potřeba zde probírat, protože již máte k dispozici skvěle zpracovaný materiál Bc. Filipa Daňka Tvorba výukových videí laikem. Určitě na tento materiál mrkněte. 


7. Prostředí pro natáčení výukového videa

Velká část videí v e-learningu je dělaná tak, že lektor vysvětluje vybrané učivo. Obvyklé jsou tzv. "mluvící hlavy" - záběr na lektora od pasu nahoru třeba jen na bílém pozadí. Existuje ale celá řada jiných možností, v jakém prostředí by bylo možné lektora snímat. 

Poznamenejte si různá prostředí, ve kterých by bylo pěkné natočit výukové video do Vašeho kurzu a pak se podívejte na modelové řešení. 

Modelové řešení

8. Vložení videa z youtube.com

Všechna videa, která se vkládají do online kurzu doporučujeme vkládat na youtube.com jako neveřejná a do kurzu embedovat. Důvod je ten, že tím máme zajištěn přístup uživatelů k videím ze všech různých typů zařízení. Uživatelé si nemusí nic stahovat, nemusíme řešit velikost videa a kodeky v prohlížečích a máme jistotu, že se video zobrazí všem.

Jak vložit náhled videa z youtube?

1. Vyhledejte video na youtube.
2. Pod videem klikněte na Sdílet.
3. Pak na Vložit.
4. Zvolte velikost zobrazovaného okna.
5. Zobrazený kód si uložte pomocí Ctrl+C.
6. Editor webové stránky v Moodle přepněte na HTML zdroj (ve Wysiwyg editoru je to ikona </>).
7. Vložte kód pomocí Ctrl+V.
8. Pokud chcete video vystředit, vložte ještě před kód značku <center> a na konec </center>.

Náhled videa je v podstatě jen jiným typem odkazu na video. Když na něj dvakrát kliknete, otevře se Vám stránka na youtube. Pokud vlastník videa na youtube.com video smaže nebo znepřístupní, video přestane fungovat a budete muset hledat náhradní odkaz.



9. Výhody využití videa

Pojďme si na závěr shrnout důvody, proč má smysl videa do e-learningových kurzů zařazovat.

V článku "6 Tips for Creating Great E-learning Videos Effortlessly"( 2022) uvádí autor Zohar Reshef Gur , v čem jsou videa specifická a nenahraditelná jinými prvky e-learningu: 

Video je skutečný multimediální zážitek. 

S videem můžete kombinovat živou akci, animaci, statické obrázky a zvuk. Tato kombinace médií zapojuje více smyslů studujících než samotný text, zvuk nebo obrázky. Zprostředkuje jim více informací v kratším čase a dává jim více možností, jak si je zapamatovat.

Video vypráví příběh. 

Lidé mají vztah k příběhům, ne k suchému odříkávání faktů. Video se snadno podřizuje vyprávěcím strukturám, což umožňuje vyučujícím používat vyprávěcí přístup, aby bylo učení zábavnější a poutavější.

Video zprostředkovává nuance. 

Video dokáže zprostředkovat emoce, řeč těla, tón a další jemné náznaky, které se v omezenějších mediálních formátech ztrácejí. Tato úplnost sdělení snižuje počet nedorozumění.

Video je přístupné. 

Jak už uváděla v předchozích kapitolách, pro dosažení maximální účinnosti by video mělo být optimalizováno pro prohlížení na mobilních zařízeních. Proč? Protože většina uživatelů internetu sleduje videa na svých telefonech. Pokud využijeme youtube, video si může prohlédnout co nejširší publikum kdykoli a kdekoli.

Video výuka může být asynchronní. 

Místo toho, aby si studující museli plánovat svůj den podle živých webinářů, lze e-learningové video poskytovat, kdykoli se jim to hodí. Studující mohou podle potřeby přerušit a pokračovat, když je vyruší "život" :-)


10. Slovo závěrem

Milé kolegyně, milí kolegové, 

děkuji za čas a pozornost, které jste věnovali tématu video v e-learningu v předchozích kapitolkách této knihy.

Byla to stručná sonda do problematiky, která je široká a komplexní. Pokud byste měli zájem jít trochu více do hloubky, doporučuji následující odkazy na internetové zdroje k dalšímu studiu:

MUNI: Metodika užití videa ve výuce

FSV ČVUT: Metodika tvorby výukových videí

Spomocník: Výukové video podle Donalda Clarka

Přeji Vám hodně radosti z tvůrčí práce a hodně spokojených studujících!

Srdečně

Lucie Rohlíková